#tenimpressa des d’abans del #11s2012

Posted on 29 Setembre 2012

0Hi vaig ser, hi havia molta gent. El que més em va sorprendre va ser la normalitat i l’alegria. Tothom portava un somriure a la boca, que només podia denotar confiança en el futur. Confiança en el que s’estava protagonitzant. No sé si mil cinc-cents caràcters que em demana l’editor seran suficients per a explicar el que vull dir. Però el més difícil serà trametre aquell sentiment de confiança col·lectiu als qui no hi van ser. El problema actual és d’ordre pràctic, quin ha de ser el pas següent.
Fa pocs dies de la manifestació i sembla que hagin passat dos anys, els esdeveniments s’acceleren dia a dia. La clau és entendre que hi ha un canvi de xip, un canvi de base de càlcul, la ciutadania ha posat el concepte de consecució d’un estat propi en la centralitat del debat. En el centre polític. Ho he comprovat parlant amb la gent del carrer.
El President Mas, ha actuat a Madrid com un estadista, i ha fet una cosa poc usual: dir les coses que diu a Barcelona, i dir-les igual a Madrid. El cop de porta de Rajoy al projecte de Pacte Fiscal, obre pas a la nova proposta de Sobirania Fiscal i de construcció d’estructures d’Estat. També ha estat capaç, en Mas, de governar i modular el tempo, fent que l’acceleració dels temps que patim, vagi com a càmera lenta. Dèiem #tenimpressa però ara posem tot el pes del missatge rebut de Madrid damunt del terrat del Parlament de Catalunya. Aquesta decisió l’honora. Molta gent es va sentir representat democràticament per primera vegada, escoltant les seves paraules des de la Delegació del Govern.
Però ara caldrà veure com s’organitza de nou el calendari, o full de ruta. Caldrà veure com es fa compatible la construcció de les estructures d’estat que preconitza, amb el desmantellament i retallades en els sectors de la sanitat, l’ensenyament i el tercer sector que protagonitza. Potser aquest pas per seu parlamentària desmuntarà l’efecte plebiscitari de les molt provables eleccions anticipades.
Potser quan el lector llegeixi aquest article, els fets recents hauran fet caducar les presents reflexions, però cal tenir en compte que l’expressió popular de l’ #11s2012 potser marcarà l’inici d’una nova era, amb el Dret Públic Internacional com a ordenament jurídic rector.

Etiquetat: