Ja fa quatre dies

Posted on 22 Juny 2012

0Vaig arribar tard, la feina no em deixa treballar. Bé, a banda de tòpics vaig trobar el personal parlant d’un curs per editatge de video. No m’hi vaig trobar a gust, m”he passat vint anys treballant en una empresa que donava servei al tema del video professional i en sentir parlar de video relacionat amb Windows, se m’ha regirat l’estomac. La conversa ha derivat a parlar de les diferents versions del sistema operatiu, era d’esperar. Finalment he intervingut lleument per a proposar que el curs sigui de tècnica de video, enquadrament, llum, guionatge, etc. Enlloc de ser de referència d’editatge. Crec que ha estat com aquell que intenta mantenir un diàleg amb la paret de casa. En aquest punt la meva capacitat d’atenció ja va flaquejar.

Per sort vam recentrar el tema i va ser el moment d’exposar en línies generals les meves idees cara al proper curs i vaig repetir allò que penso sobre despertar l’interès per la recerca creant uns espais, grups o tallers que permetin aquesta projecció. Sempre des de l’òptica d’una entitat com el Centre d’Estudis “Sinibald de Mas” – Torredembarra que està enquadrada en allò que anomenaríem la divulgació científica.

Proposo en primer lloc intentar fer una catalogació dels materials que puguem reunir sobre la Torre de l’Encenall, sobre la seva memòria i tot el que hi anava pel seu voltant. Comento que ja n’he parlat del tema amb el Josep Gual, que estaria encantat de comissariar el tema, sempre que l’ajudem (és clar que es tracta d’això). També n’he parlat amb la Mercè Alonso, estudiosa de la Biblioteca de Catalunya que està fent una mena de recopilatori de l’obra d’Antoni Gelabert, la Torre de l’Encenall i el Xilofòrum. Crec que hi ha tema i pot ser una bona manera d’engegar un fil cap a la recerca. El que en pot sortir ens pot donar xerrades, exposicions i publicacions, al marge de gran satisfacció per la feina que se’ns prepara.

Aprofitant que m’escoltaven vaig dir que de línies de recerca n’hi poden haver moltes i simultànies, ho dic per allò que potser interessa a uns, no agrada als altres. I recordant que als inicis del nostre Centre, l’antiga Secció de Llengua i Literatura havia començat a parlar de recopilar un Nomenclàtor de Torredembarra, vaig llençar la idea que potser ens hi hauríem de posar. Especialment ara que el Consell Municipal de Sostenibilitat de Torredembarra va intentar treballar el tema, arribant a crear una Comissió de Treball de Nomenclàtor, però que s’havia dissolt per manca de treball dels seus membres. Potser el treball s’ajusta més al tarannà investigador del Centre i proposo de tirar-ho endavant. En la mateixa reunió l’Emma Riambau s’afegeix a la idea, un bon començament.

Finalment comento que una altra línia de treball de la meva Vocalía de Recerca podria estar enfocada a col·laborar amb la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Torredembarra. La tasca podria focalitzar-se en el tema de documentar i contribuir a l’ordenament del seu estat. Tenim patrimoni declarat Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN), i Béns Culturals d’Interès Local (BCIL), i també tenim un Catàleg de Patrimoni. Però tot aquest patrimoni registrat no és tot el patrimoni que tenim. N’hi ha molt sense catalogar o sense declarar. Poso com a exemple el tema de la Capella del Sant Crist (coneguda recentment com a Ermita de La Sort), el tema del Pou de La Vila (conegut com a Sínia de la Vila), etc. Per tant una altra gran tasca de recerca, però en la que cal més constància que força.

Ja vaig comentar que per tirar endavant coses com les exposades cal d’entrada capital humà, i en principi el Centre en disposa, però també sóc conscient que hauríem de fer una crida a l’extensió, amb l’excusa de la tasca que he indicat. Tothom va trobar encertada la meva exposició, i finalment vaig acabar la reunió amb la sensació que potser sí que havia estat una bona idea acceptar la proposta que em va fer en el seu dia l’Albert Bonet, de tornar-hi a incorporar. Veurem, el camí es fa caminant, com deia el poeta.

Powered by Qumana

Etiquetat: ,
Posted in: Centre d'Estudis