Carrers mullats, calaixos eixuts.

Posted on 10 Abril 2012

0Vaig néixer en una casa on teníem una botiga, i per entrar o sortir de casa calia passar-hi pel mig. Sembla que no, però per un vailet de set anys això marca. A casa sempre n’han tingut de negoci propi. Per això, potser, sempre he preferit treballar per altri. El cas és que degut a la crisi generalitzada vaig anar a petar al carrer amb tots els companys de feina, tan era quants eren els anys de antiguitat, tothom al carrer i l’empresa tancada. Provant i ensopegant, vaig decidir muntar una botiga, el record genètic em deia que podia ser una forma de subsistència. Ho és, subsistència pura.
Torredembarra ja no és aquell bullimé comercial que s’hi respirava fa anys. Especialment a l’estiu. Aquelles temporades que començaven per Setmana Santa i que no s’acabaven fins passat el Quatre. La gent no feia ni vacances. La vida no s’aturava, botigues de queviures per arreu, i moltes. Cert que érem menys vilatans, bastants menys. Però hi havia més botigues. No ho dic en termes absoluts, parlo de valors percentuals. Avui ja no respirem aquell tràfec comercial d’abans.
No estic tirant el llaç a cap culpable, no, simplement és així. Fa anys quan vaig estudiar una mena de màster en aquests temes a la Cambra de Comerç de Barcelona, als mitjans hi havia un eslògan que deia “El comerç és vida”. Casa amb el que deia: fa trenta anys a Torredembarra hi havia més vida. No ho dic, tampoc, per la feble Setmana Santa que hem passat, on la pluja ha deslluït el lícit negoci. Vaig més en la direcció de trobar les causes en l’omissió, en la inacció. Per posar un exemple: en qualsevol indret del nostre país on es vianantitza un carrer, l’obra va acompanyada d’una campanya de dinamització comercial per a compensar. A Torredembarra hem refet el carrer nou dues vegades i les botigues ja han iniciat un goteig de tancaments.
Tenim una gran crisi al damunt, però la manca de polítiques de protecció del petit comerç, l’autorització d’excessives grans superfícies i especialment la baixa dinamització del comerç local fan més eixuts els calaixos.

Etiquetat: